În luna martie este important ca fermierii să aplice o serie de tratamente fitosanitare în livadă, pentru prevenirea și combaterea mai multor boli și dăunători.
Pentru măr, se vor aplica două tratamente contra rapănului, focului bacterian, făinării, bolilor de scoarță și trunchi, defoliatori.
- Tratamentul I : de la faza de urechiușe de șoarece – până la înălțarea inflorescenței.
- Tratamentul II – de la faza de înălțare a inflorescenței – până la deschiderea primelor flori cu unul din produsele sistemice.
Pentru păr se va aplica un tratament în faza de înfrunzit – până la începutul înfloritului, contra rapănului și a focului bacterian.
La sâmburoase se va aplica un tratament în faza de buton alb – până la începutul înfloritului contra moniliozei, antracnozei, ciuruirii frunzelor, bacteriozelor…
Pentru combaterea viespei negre și a viespei galbene a prunului (Hoplocampa minuta și H. flava) se adaugă în soluție și un insecticid.
La piersic contra bășicării frunzelor, făinării, moniliozei – se aplică un fungicid.
Specialiști ai Oficiilor Fitosanitare menționează că în situațiile în care se amesteca un insecticid cu un produs cupric, soluția preparată se aplică în maxim 15 minute de la efectuarea amestecului. De asemenea, pentru prevenirea atacului de foc bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora) la păr, gutui, măr se recomandă aplicarea unui tratament și în faza de înflorit.
Norma de soluție pentru prun, păr, gutui, cais, piersic este de 1000 litri soluție/ha, iar la măr, cireș, vișin, nuc este de 1500 litri soluție/ha.