Rezistența pomilor fructiferi la anumiți factori de mediu trebuie avută în vedere înainte de a investi într-o livadă, indiferent de mărimea ei. Greșelile pe care le poți face cu privire la această selecție se repară greu și pot conduce, în final, până la defrișarea plantației de pomi fructiferi. Spre exemplu, nu poți cultiva cais sau piersic într-o regiune umbroasă și ploioasă, pentru că acești pomi fructiferi nu vor rodi corect și la capacitate maximă.
De asemenea, nu este indicat să cultivi măr sau păr în zone unde precipitațiile sunt mai mici de 500 de ml/mp/an. Pentru a da roade, acești pomi fructiferi au nevoie de o cantitate de peste 600 ml/mp/an de precipitații. De aceea, înainte de a planta pomi fructiferi în grădina ta, ar fi bine să ai în vedere preferințele fiecărei specii față de factorii de mediu.
În România, pomii fructiferi care rezistă cel mai bine la frig sunt considerați a fi mărul şi prunul. Datorită acestei rezistente, merele sunt fructele cele mai consumate pot fi găsite numeroase livezi în întreaga ţară. De asemenea, soiurile altoite de prun rezistă foarte bine la variaţiile de temperatură, fapt ceea ce duce producţii importante an de an. Înfloritul, germinarea polenului și legarea fructelor se realizează în condiții de temperatură cuprinsă între 12 si 20 grade Celsius.
Temperaturile minime de rezistenţă la ger a pomilor:
– Măr – 35 grade C … -36 grade C
– Păr – 32 grade C … -33 grade C
– Gutui – 28 grade C … -30 grade C
– Prun – 30 grade C … -32 grade C
– Cais – 26 grade C … -28 grade C
– Piersic – 24 grade C … -26 grade C
– Cireș – 29 grade C … -32 grade C
– Vișin – 30 grade C … -32 grade C