Tăierile aplicate pomilor fructiferi sunt de 3 feluri:
– de formare,
– de întreținere (producție),
– de regenerare.
Tăierile de formare se aplică în primii 4-5 ani de viață a pomilor și urmăresc formarea coroanei și mai puțin obținerea fructelor. Tăierile se execută diferențiat, în funcție de fiecare specie în parte și este recomandat să se efectueze mai mult tăieri în verde și dirijări ale ramurilor decât tăieri în uscat în perioada de tinerețe a pomilor.
Tăierile de întreținere se execută anual, primăvara foarte devreme sau chiar în ferestrele iernii (ianuarie-februarie) și au ca scop întreținerea coroanelor și normarea încărcăturii de fructe. Se aplică la pomii fructiferi începând cu anul 5-6 de la plantare. Prin acest tip de taiere se urmărește menținerea dimensiunilor coroanei, tăierea de plafonare a înălțimii și limitarea extinderii laterale, se asigură rărirea coroanei pentru o bună pătrundere a luminii, se înlătură ramurile lacome, rupte, uscate, bolnave. Pentru normarea încărcăturii de fructe se înlătură surplusul de muguri de rod de pe ramuri în funcție de vigoarea acestora, astfel ca fiecărei ramuri îi va reveni o cantitate de fructe pe care o poate hrăni și susține în condiții optime.
Tăierile de regenerare se aplică pomilor bătrâni în vederea reîntineririi, se pot înlătura sau scurta ramuri și șarpante groase în vederea stimulării apariției lăstarilor tineri. Se urmărește de asemenea și păstrarea unui echilibru în cadrul coroanei pomilor. Dacă tăietura are mai mult de 2 cm în diametru se aplică mastic special, pentru a preveni infecțiile și a stimula vindecarea lor.
O primăvară minunată și mult spor!