Tăierile de iarnă

Tăierile de iarnă

Principală îndeletnicire în luna ianuarie pentru pomii fructiferi este tunderea pomilor. Arbuștii fructiferi pot fi tunși în această perioadă, de preferat în zilele mai calde. Acum este momentul ideal să îndepărtezi toate tijele uscate de la nivelul solului. În plus, poți da o formă nouă tufișurilor.

Chiar dacă există numeroase metode de tundere a pomilor fructiferi, merii și perii se dezvoltă foarte frumos dacă sunt tunși prin metodă tradițională. Astfel, în loc să tăi mai multe ramuri mici, este bine să tăi câteva ramuri mai mari, care vor aerisi copacul și îi vor conferi un aspect mai plăcut.

În acest fel, copacii vor fi mai mult “curățați” decât tunși. Trebuie să ai grijă să îndepărtezi doar ramurile mari și să nu te atingi de cele mici. Tot acum este momentul ideal să îndepărtezi ramurile distruse, vătămate sau uscate.

Este indicat că în ianuarie să tunzi și ramurile care sunt prea joase, prea înalte sau care s-au răspândit prea mult dintr-o parte în altă a copacului. După ce ai terminat cu tunderea copacilor este bine să îi tratezi cu o soluție fungicida, care grăbește vindecarea și previne îmbolnăvirea pomilor fructiferi.

La începutul iernii, este foarte important să vopsești trunchiurile copacilor cu benzi de grăsime, pentru a preveni urcarea insectelor femele care își vor depune ouăle. În luna ianuarie, trebuie să verifici aceste benzi și să te asiguri că frunzele moarte sau alte materiale nu au rămas lipite de ele, ceea ce poate formă punți de acces pentru dăunători. De asemenea, este indicat să aduni toate frunzele căzute din jurul copacilor, care pot adăposti dăunători și boli.

Andrei

Website:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.