Tăieri de formare a pomilor realizate pentru a corecta și ordona coroana pomilor astfel încât să li se asigure o mai bună interceptare a luminii, cât și condiții optime pentru realizarea altor lucrări tehnologice.
Ele se realizează pentru a se obține anumite forme de coroană, care facilitează interceptarea luminii și realizarea lucrărilor. Cele mai răspândite forme de coroană sunt:
• Piramida etajată – Se realizează la culturile de măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mare și mijlocie. Caracteristicile acestei forme sunt: trunchi de 0,6 – 1,0 metri, înălțime de 2,5 – 4,5 metri, coroană cu 3 etaje a câte 3-4 șarpante.
• Vas ameliorat – Forma optimă pentru speciile de piersic, cais, gutui altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie și mare. Caracteristicile ei sunt: trunchi de 0,6 metri, înălțime de 2,5 – 3,0 metri, coroană cu un singur etaj format din 3 șarpante inserate pe trunchi la 12-15 cm distanță.
• Fus tufă – Se utilizează la speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. Coroana sub forma aceasta este formată din 14-16 ramuri principale dispuse în jurul axului la 20-30 cm conduse în poziție oblică.
• Fus subțire – Este o formă recomandată pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mică sau mijlocie. Este o formă de coroană conică și are scheletul alcătuit din axul pomului și 3-4 ramuri la bază.
• Palmeta etajată cu brațe oblice – Utilizată la specii de măr, păr, gutui, prun, cais, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. La această formă de coroană axul pomului susține 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6 – 1,0 metri orientate pe direcția rândului și înclinate la 45-60 de grade față de verticală.
• Palmeta etajată cu brațe orizontale – Se recomandă la specii de măr, păr, gutui, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. În cazul acestei forme vorbim despre un ax al coroanei care poartă 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6 – 0,7 metri orientate pe direcția rândului și dirijate în poziție orizontală.
• Gard belgian – O formă utilizată la speciile de măr și păr, pomi cu vigoare mică, caracterizată prin două șarpante cu poziție înclinată la 45 de grade, dirijate pe direcția rândului.
• Lèpage – Recomandată pentru speciile de măr, păr cu pomi de vigoare mică. La această formă tulpina sub formă de vargă se arcuiește pe direcția rândului atunci când ajunge la 1,5 – 2 metri. Ramura ce apare în zona cea mai înaltă a curburii se arcuiește și ea în direcția opusă când ajunge la 1,5 – 2 metri.

Tăieri la măr și păr
La meri și peri, tăierile trebuie realizate anual. Ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurtează prin tăieri deasupra unei formațiuni apropiată de bază. Se scurtează în zona lemnului ramurile de doi ani, astfel încât să se obțină o ramificare moderată. Se taie, de asemenea, ramificațiile mai depărtate de bază și cele epuizate cu început de uscare. În anii cu un rod bogat tăierile de regenerare a formațiunilor de rod sunt mai intense.

Nu se taie formațiunile de rod tinere, pintenii, țepușele, bursele, smicelele sau nuielușele și nici vetrele de rod tinere. În schimb, cele care au rodit de 3-4 ori se taie deasupra uneia sau două țepușe ori pinteni mai apropiați de bază. În același timp, nu se scurtează ramurile de un an care au crescut după tăierea de regenerare a semischeletului.

Tăierile la prun
În cazul prunilor vorbim despre o tăiere pentru rărire, în cazul în care ramurile sunt prea dese. Totodată, ramurile de semischelet, purtătoare de formațiuni fructifere, se taie pentru a se elimina ramificațiile degarnisite după rodire. Pot fi tăiate și ramurile mijlocii și lungi în vârstă de peste doi ani, pentru a stimula creșterea unor ramificații noi, mai tinere.

Nu se taie ramurile de rod scurte, buchet sau buchet ramificat. Ele se îndepărtează după mai mulți ani de rodire prin tăierea ramurilor semischelet care le poartă. Ramurile de un an nu se taie decât dacă sunt prea dese.

Tăierile la cireș și vișin
La cireș și vișii se fac tăieri de rărire în zona terminală a ramurilor de schelet. La unele soiuri, ramurile lungi trebuie scurtate la 70-80 de centimetri. Ramurile plete, specifice anumitor soiuri și provenite din creșteri anuale mai subțiri și relativ lungi, trebuie scurtate prin tăieri în punctele unde apar ramificații laterale sau unde există ramuri buchet care au muguri vegetativi în vârf. Tăierea se face la o ramură buchet situată cât mai aproape de baza ramurii plete. Ramurile plete care nu au ramificații se taie de la bază. Ramurile buchet nu se taie.

În general, tăierile la cireși și vișini se pot face și în verde și în perioada de repaus, dar nu se fac în timpul iernii, mai ales în zilele geroase.

Tăierile la cais
Se execută o rărire a lăstarilor la 15-20 cm unul de altul, în mijlocul verii, în luna iulie. Se elimină lăstarii slabi și se scurtează cei viguroși. În anii cu un rod mai puțin bogat, se aplică tăieri de rărire numai în interiorul coroanei. În anii fără rod se fac tăieri de reducere a scheletului cu o pătrime din lungime și a semischeletului cu ⅓ – ½ din lungime. Ramurile mijlocii, lungi și cele anticipate se degarnisesc după câteva fructificări, astfel încât se impun tăieri repetate ale semischeletului.

Nu se taie ramurile buchet, ele se epuizează după 1-2 fructificări și apoi se taie ramurile care le poartă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explore More

Sărbători fericite, Hristos a Înviat!

În noaptea Învierii, când clopotele bat, Cu lumânări aprinse, cu sufletul curat, Să spunem împreună… Hristos a Înviat! Fam. Cristea

Plantarea de primăvară

Pentru cei care nu au reușit să facă plantarea pomilor fructiferi în toamnă, începutul primăverii este un sezon bun pentru a pune în practică întinerirea livezii sau, de ce nu,

Cercetătorii spun:

”Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Oxford arată că efectul consumului de fructe proaspete poate fi asemănător cu cel obţinut în urma administrării de statine şi prezintă o diminuare