Speciile de pomi fructiferi sunt atacate, pe tot parcursul perioadei de vegetație, de numeroși agenţi patogeni.
Livezile cu pomi fructiferi au nevoie de o îngrijire deosebită la începutul primăverii, când atenția pe care le-o acordați are o mare influență asupra producţiei.
Pe lângă tăierile de rodire, tratamentele din primăvară sunt foarte importante pentru sănătatea pomilor din grădina sau livada dvs. însă, la fel de important este să știți care este momentul optim pentru stropirea pomilor, astfel încât, cu ajutorul unor tratamente eficiente, să obţineţi cele mai bune rezultate.
Care sunt principalele boli și dăunători la cultura mărului?
Dintre dăunătorii care atacă frecvent plantațiile de măr, cele mai mari pagube le fac Păduchele din San Jose, insectele minatoare și defoliatoare, afidele, acarienii și viermele merelor. Referitor la bolile întâlnite, pagube însemnate sunt provocate de rapăn, făinare, focul bacterian al rozaceelor, monilioza, dar şi de bolile de depozitare.
Rapănul mărului apare mai ales pe frunze și fructe. La nivelul frunzelor, este ușor de recunoscut, deoarece se manifestă sub forma unor pete mici, circulare, de culoare galbenă, în primă fază, devenind apoi maronii. Aceste pete se înnegresc ulterior, se extind și se unesc pe suprafața frunzelor. Fructele sunt atacate de rapăn în toate fazele de creștere. Boala provoacă deformarea fructelor, crăparea și căderea prematură a acestora. Rapănul este mai des întâlnit în primăverile călduroase, cu ploi frecvente, dar este important să protejați pomii și fructele pe tot parcursul anului împotriva acestei boli care poate diminua considerabil producția.
Făinarea mărului se manifestă pe muguri, frunze, inflorescențe, lăstari, dar poate apărea chiar și pe fructe. Organele aeriene ale pomului afectat de făinare se opresc din evoluție și sunt acoperite cu o pâslă albă, cu aspect făinos, iar ulterior se usucă și cad.
Focul bacterian al rozaceelor se manifestă mai ales primăvara, asupra inflorescențelor și a lăstarilor. Florile se ofilesc, se înnegresc și cad. Evoluția bolii este favorizată de vremea caldă, cu umiditate ridicată, așa că apariția focului bacterian în primele luni de vară poate afecta sever pomii, dacă soiul nu este unul mai rezistent.
Monilioza are un caracter epidemic, așa că trebuie tratată încă din primă fază, pentru a evita răspândirea ei și contaminarea tuturor pomilor din livadă. Aceasta apare în special în primăverile ploioase și atacă frunzele, florile și lăstarii, care se brunifică.
Bolile de depozit (Gloeosporium spp.- putregaiul amar, Penicillium spp. – putrezirea umedă, Botrytis spp. – putregaiul cenuşiu, Alternaria – putrezirea amară) pot provoca pierderi foarte importante , de aici și interesul crescut al pomicultorilor de a reduce pierderile cauzate de aceşti agenţi patogeni.
Stropirea plantațiilor de păr
Plantațiile de păr sunt mai pretențioase decât cele de măr, atât în privința solului, cât și a condițiilor atmosferice în care se dezvoltă cel mai bine. La fel ca mărul, și livezile de păr sunt vulnerabile în fața bolilor și a dăunătorilor, așa că ele trebuie îngrijite cu atenție pe tot parcursul anului. Sunt importante tratamentele de la începutul înfrunzirii mugurilor florali, deci spre finalul lunii februarie, începutul lunii martie, când temperaturile depășesc 6 grade Celsius. Menţionăm şi tratamentele aplicate la începutul înfloritului şi la scuturarea petalelor care vor proteja cultura de o gamă largă de boli. Nici tratamentele din timpul perioadei de repaus nu sunt lipsite de importanţă.
Care sunt principalele boli și dăunători ale părului
Bolile și dăunătorii care pot afecta părul au un impact direct asupra producției rezultate anual, iar soiurile mai sensibile, care nu au o rezistenţă ridicată în fața bacteriilor sau a fungilor, sunt cele mai vulnerabile. Iată care sunt cele mai întâlnite boli și dăunători la păr:
Rapănul la păr se caracterizează prin apariția unor pete de culoare maronie, de formă eliptică. Boala este favorizată de temperaturile de peste 7 grade Celsius și umiditatea ridicată, iar atacul ei asupra fructelor cauzează oprirea creșterii acestora, deformarea lor, crăparea și căderea înainte de vreme.
Pătarea albă a frunzelor de păr se manifestă la nivelul frunzelor, rareori pe fructe, spre finalul primăverii. Pe frunze apar niște pete circulare, de culoare brună, care devin ulterior de culoare cenușie sau albă, înconjurate de o margine de culoare maronie.
Focul bacterian și monilioza atacă părul la fel ca în cazul plantațiilor de măr.
Dintre dăunători, cei mai întâlniți sunt păduchele de San-Jose, moliile defoliatoare sau miniere, sau păduchii de frunze.