Stropirea corectă a pomilor depinde de specie

Stropirea corectă a pomilor depinde de specie

Stropirea corectă a pomilor depinde de specie, de feno-fază (faza din ciclul vital al plantelor), de condițiile climatice, de rezerva de boli și de dăunători, sau de vârsta plantației. Cel mai util lucru este să ceri analiza bolilor și dăunătorilor din zona în care ai pomii fructiferi, pentru a evita să stropești pomii din auzite sau după ghicite! (poți afla informații de la Direcția Județeană de care aparții).

Stropiri esențiale:
În continuarea a ceea ce am prezentat mai sus, îți voi enumera pe scurt celelalte etape din stropirea pomilor general valabile:

Prin urmare, după ce toamna vei avea de făcut “stropirea la negru” și “stropirea albastră”, primăvara se aplică un tratament înainte de înmugurire, apoi atunci când înmuguresc florile, când dau primele flori, la formarea fructului și după rodire. Ce tratament, în ce combinație și ce cantitate ar trebui folosite, depinde de multe ori de speciile în sine.

Dacă nu ai posibilitatea să efectuezi stropirea pomilor după pașii aceștia, să știi că există totuși câteva stropiri esențiale, de care ar trebui să ții cont.

  • cea de toamnă, după căderea totală a frunzelor – se efectuează de obicei în luna noiembrie, cu sulfat de cupru și insecticid
  • în februarie, după ce s-au făcut tăierile, se stropesc pomii cu ulei horticol cu insecticid
  • stropirea după scuturarea a unui procent de un sfert dintre florile pomilor
  • se repetă procedeul la două săptămâni distanță

Tratamentele se vor aplica pe pomi cu scoarța uscată, neacoperiți de gheață, zăpadă sau chiciura, în zilele cu temperatura aerului mai mare de zero grade Celsius.

La măr, primul tratament se aplică de obicei în ianuarie și al doilea, în februarie sau martie, ambele fiind însoțite de tăierea ramurilor atacate de făinare și au ca scop combaterea păduchelui de San – Jose, păianjenilor, ouălor de afide, acarieni, precum și distrugerea sporilor de ciuperci.

La par, în perioada ianuarie-martie se fac unul-două tratamente pentru combaterea afidelor, păianjenilor și coccidelor.

La prun, primul tratament se aplica iarna, în perioada repaosului vegetativ, de regulă după tăierile de fructificare și după îndepărtarea ramurilor uscate.

La piersic, primele două tratamente se aplică în ianuarie și februarie pentru combaterea bășicării frunzelor.

La cais, se procedează precum la piersic.

La cireș și vișin, tratamentul de iarnă se face după tăierile de fructificare și înainte de dezmugurire, pentru combaterea păduchilor țestoși, a ouălor de afide, a sporilor de ciuperci.

 
Atacul de făinare poate fi ținut sub control prin folosirea produselor pe bază de sulf (zeamă sulfocalcică), iar mana, bacteriozele și micozele se combat cu zeamă cuprocalcică (zeama bordeleză).
În timpul iernii se recomandă o îmbăiere perfectă a pomilor, începând cu vârful coroanei și se continuă cu trunchiul, de sus în jos.

Un an plin de împliniri și bucurii!

Andrei

Website:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *