Condițiile climatice din ultimele zile au fost favorabile pentru apariția și dezvoltarea bolilor și dăunătorilor la cultura de măr, păr și gutui. Rapănul mărului produs de ciupercă Venturia inaequalis se manifestă pe frunze şi mai puţin pe ramuri, compromiţând parţial sau total recolta dacă nu se aplică la timp măsurile de combatere. Focul bacterian al rozaceelor, produs de bacteria Erwinia amylovora, este o boală extrem de păgubitoare, putând distruge întregul pom în câteva luni de la infecție.

Pentru prevenirea şi combaterea rapănului şi focului bacterian al rozaceelor, se recomandă a se efectua tratament, în faza fenologică de răsfirare a inflorescenţei şi înfoiere a corolei – până la înflorit.

Tratamentul contează şi pentru: făinare produsă de ciupercă Podosphaera leucotricha, omizi minatoare şi defoliatoare. Tratamentul este obligatoriu fiind considerat tratament cheie, deoarece prin el protejează frunzişul şi bobocii florali, contra infecţiilor primare din timpul înfloritului. Pentru prevenirea şi combaterea agenţilor patogeni şi a dăunătorilor mai sus menţionaţi se va aplica un tratament folosind un produs cupric, cu acțiune de contact.

Pentru agenții de dăunare avertizați, se vor utiliza doar produse de protecția plantelor (ppp) omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecția Plantelor, care sunt înregistrate în baza de date PEST – EXPERT, care poate fi accesată la adresa: http ://www.madr.ro, la secțiunea Fitosanitar –  adresa web:

https://aloe.anfdf.ro

Utilizator: quest;

Parolă: guest.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explore More

Tuia și pomi fructiferi

Plantarea de primăvară la pomii fructiferi se face, de obicei, din luna martie și până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de începerea perioadei de vegetație. Plantarea de primăvară dă rezultate

Bun venit!

Povestea noastră a început în urmă cu mai bine de 15 ani, când am acceptat o nouă provocare, ca și muncitori în Italia, la una din cele mai mari pepiniere

Perii

Nu doar că sunt pline de savoare și gust dar, perele, au și beneficii considerabile pentru sănătate. Numeroasele proprietăţi fac din pere adevărate fructe curative.