Bolile și dăunătorii compromit anual o parte însemnată a recoltei de fructe. Bolile cele mai importante care afectează pomii și producția de fructe, și asupra cărora se poate interveni direct prin combatere, sunt provocate de ciuperci și bacterii. Dintre dăunători, pagubele cele mai mari le provoaca insectele și acarienii, care atacă partea aeriana și nematozii, care afectează rădăcina. Măsurile de prevenire și combatere sunt caracteristice pentru fiecare specie în parte, dar pentru că în grădină avem diferite specii de pomi fructiferi (măr, păr, piersic, cais, cires, etc) ne vom orienta spre grupele de insecto-fungicide, aflate în comerț, care pot fi folosite pentru mai multe specii de pomi și care are un spectru mare de combatere a bolilor și dăunătorilor. Primele tratamente se efectueaza iarna (ianuarie-februarie sau început de martie) în zilele cu temperatura peste 5 grade Celsius. Se vor îmbăia pomii prin stropire cu ulei horticol, iar la un interval de 10 zile cu sulfat de cupru.
În timpul vegetației se aplică mai multe tratamente, cele mai importante se fac la dezmugurit, la înflorire, când fructele au 1cm, când fructele au 5 cm, după căderea frunzelor.
În tehnica stropitului se recomandă aplicarea tratamentului cât mai mult posibil pe dosul frunzelor prin atingerea tuturor zonelor aeriene ale plantei. Momentul optim este până la ora 10-11, sau între orele 18-20. În timpul preparării și administrării soluțiilor pentru combatere, feriți-vă de contactul cu acestea, nu consumați alimente și nu fumați.
O primăvară frumoasă și spor la treabă!