Pomi fructiferi – intensiv și superintensiv

Pomi fructiferi – intensiv și superintensiv

Cea mai buna perioadă de plantare este toamna, însă în cazul în care nu am putut să înființăm livada atunci o putem face și primăvara devreme!

Există patru sisteme de cultură ale pomilor: clasic, agro-pomicol, intensiv și super-intensiv.

Sistemul clasic: Se caracterizează prin pomi de talie mare și mijlocie, altoiți, de regulă, pe portaltoi, generativi, cu coroane globuloase (piramide, vas), plantați la distanțe mari, numărul de pomi la ha fiind de 150-350.

Producțiile economice se obțin abia după 6-8 ani de la plantare. Costurile de producție sunt ridicate datorita gradului redus de mecanizare a lucrărilor.

Sistemul agro-pomicol: Pomii sunt viguroși și cu coroane globuloase, plantați la 12-14 m între rânduri și 3,5-5 m pe rând. Intervalele dintre rânduri se cultivă, pe toată durata plantației, cu cereale, plante furajere, cartof, sfecla etc.

Producția de fructe este mica (6-12 t la ha). Acest sistem îngreunează considerabil aplicarea tratamentelor fitosanitare și lucrările de mecanizare.

Sistemul intensiv: Se promovează în principal la drupacee și nucifere, dar și la pomacee. Pomii au vigoare (respectiv talie) mică, sub-mijlocie și mijlocie. Coroanele pot fi aplatizate (garduri fructifere) sau globuloase (vas aplatizat, fus-tufa).

După numărul pomilor la ha, plantațiile intensive pot avea densitate mica (400-633 pomi la ha), mijlocie (634-833 pomi la ha) sau mare (834-1666 pomi la ha).

Sistemul super-intensiv: Se folosește la mar, la parul altoit și la piersic. Se plantează 1800-3333 pomi la ha, uneori mai mult. Pomii dau fructe în anul al doilea de la plantare, iar producția devine economica în anul al treilea.

Investițiile făcute cu înființarea plantațiilor, deși sunt foarte mari, se recuperează după primele 2-4 recolte. Datorita gradului ridicat de mecanizare a lucrărilor și economiei considerabile de forța de muncă, costul de producție al fructelor este redus.

 

Andrei

Website:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *