Pomii fructiferi se plantează toamna. Bunicul, care a îngrijit o livadă de pruni, mi-a spus că pomul care face rod se pune în pământ toamna, pentru ca iarna “să prindă rădăcini, iar primavara să lege rod“. Dincolo de povești plantarea pomilor fructiferi în grădina din spatele casei, sau în grădina din jurul blocului, sau – de ce nu? – într-un hurdău mare pe terasa sau în balcon, se face toamna și primăvara. Dar, cei plantați toamna au mai multe șanse să se prindă și să crească sănătoși și frumoși. Una peste alta, dacă aveți o grădină suficient de mare, cu ceva soare, trebuie să plantezi câțiva pomi fructiferi.
10 sfaturi pentru plantarea pomilor fructiferi toamna
1. Alege pomi din mai multe specii, care fac fructe in luni diferite.
2. Cand alegi pomii, ia in calcul clima regiunii respective, pentru ca temperatura medie anuala este esentiala. Caisul, piersicul, smochinul e pentru sud, pentru deal, unde e mai rece, de baza sunt prunul, marul si parul.
3. Cumpara puieti sanatosi, altoiti dintr-o pepiniera autorizata. Ai certitudinea ca vei avea un pom sanatos, dintr-un soi valoros.
4. Ideal este ca plantarea pomilor fructiferi sa se faca toamna tarziu: octombrie, noiembrie. Indicatorul cel mai bun sunt frunzele pomilor. Cand sunt galbene si cad, este timpul sa treci la plantarea pomilor fructiferi. Este semnul ca pomii intra in perioada de repaus cand procesele fiziologice se reduc aproape de zero.
5. De ce trebuie plantati in aceste conditii? Plantarea pomilor fructiferi trebuie facuta in aceasta perioada pentru ca sunt foarte rezistenti, tocmai pentru ca nevoile lor sunt aproape zero.
6. Taie radacinile uscate, pastrand regula unei coroane.
7. Groapa la plantarea pomilor fructiferi trebuie sa aiba circa 60 de centimetri si un diametru de 50 centimetri.
8. Radacinile pomului se mocirlesc, adica se scufunda intr-un amestec de apa, pamant si ingrasamant natural, gros ca o smantana, care trebuie sa imbrace complet radacina.
9. Pe fundul gropii se aseaza o parte din pamantul scos, ca sa asiguri un strat afanat, peste care se aseaza radacinile pomului. Treptat, se acopera cu pamant, tasand usor. Tulpina trebuie sustinuta de un arac de care se va lega pomisorul, pentru a fi protejat de vant si pentru a creste drept. Apoi il uzi bine si-i doresti sa creasca mare si sa faca rod bogat!
10. In jurul tulpinii se formeaza un musuroi, pana la o inaltime de 20-30 centimetri, pentru a proteja radacina de inghet. Daca zona este foarte rece adauga si strat de paie, frunze uscate, nuiele, coceni de porumb. Aperi pomul de inghet si de rozatoarele.