Plantarea de primăvară

Plantarea de primăvară

Pentru cei care nu au reușit să facă plantarea pomilor fructiferi în toamnă, începutul primăverii este un sezon bun pentru a pune în practică întinerirea livezii sau, de ce nu, înființarea unei livezi noi. Vă prezentăm cum să plantați corect pomii fructiferi în așa fel încât ei să rodească și să vă ofere o recoltă bogată de fructe frumoase și gustoase.

Plantarea de primăvara dă rezultate bune cu cât se face mai devreme. Plantarea pomilor fructiferi primăvara, este recomandată a se efectua înainte de umflarea mugurilor, prinderea fiind condiţionată de udarile repetate, ce devin absolut obligatorii în perioada de secetă.

Foarte importantă este şi calitatea pomilor pe care intenționaţi să-i plantați.

Cum trebuie să arate un pom fructifer când îl cumpărăm?

Un pom fructifer tânăr şi sănătos trebuie să îndeplinească un minimum de condiţii când îl cumperi, astfel încât să ai garanţia că ai achiziţonat un puiet care se va dezvolta frumos:

  • să aibă 1 an de la altoire, o înălţime de cel puţin 1,5 metri și să fie ramificat;
  • rădăcinile de schelet să aibă cel puţin 20 de centimetri lungime şi să arate cât mai sănătos, fără să fie rănite sau frânte;
  • tulpina şi rădăcina trebuie să fie cât mai bine hidratate şi să nu prezinte semne de uscăciune;

Plantarea pomilor fructiferi se poate face manual dacă nu este vorba decât de câțiva puieți, sau cu ajutorul uneltelor mecanizate pentru suprafețe mai mari. În ambele situații, principiile sunt identice și urmăresc patru faze ale lucrării: planul de plantare, săparea gropilor, pregătirea puieților și plantarea propriu-zisă.

Planul de plantare

Presupunem că deja ați achiziționat puieții de la o pepinieră certificată, asigurându-vă de calitatea acestora, așa că trecem la planul de plantare care are în vedere mai ales suprafața pe care urmați să desfășurați lucrarea. În acest sens, parcela se curăță de gunoaie, se înlătură resturile de alți arbori și trasează, în linii mari, eventual cu ajutorul unor sfori de ață fixate prin țăruși în pământ, liniile în care se vor face plantările. Este important ca atunci când puneți pomi fructiferi să aveți în vedere încă de la început ”arhitectura” finală a livezii, mai ales în privința spațiului dintre pomi, care trebuie să fie de circa 4 metri de jur-împrejur pentru a lăsa loc coroanei să se dezvolte în cazul livezilor familiale.

Săparea gropilor

Dimensiunea minimă a unei gropi trebuie să fie de 50x50x50 cm. Atunci când săpați, aveți mereu grijă ca pământul rezultat din groapă să fie așezat de o parte și de alta a gropii – stratul de la suprafață pe o parte, și stratul inferior pe cealaltă parte. La acoperirea gropii, straturile de pământ se vor inversa.

Fasonarea rădăcinilor

Înainte de plantare, fiecare puiet este pregătit, acest proces fiind cunoscut drept fasonare. El constă în scurtarea vârfurilor rădăcinilor sau scurtarea cu o treime a rădăcinilor care sunt foarte viguroase, foarte lungi. Se folosește un foarfece, întreg procesul fiind realizat manual. Dacă avem rădăcină rănite sau rădăcini rupte, acestea se elimină total. Pasul următor după fasonare este unul intermediar, în care se face mocirlirea rădăcinilor. Trebuie să avem, preferabil, bălegar de vacă proaspăt luat din grajd, în amestec cu apă, din care se face un amestec ce va avea consistența smântânii – mai gros. Se face apoi trecerea rădăcinilor fasonate prin această mocirlă.

Plantarea propriu-zisă

Pasul final – și cel mai important, este plantarea propriu-zisă a pomului fructifer. Se începe prin strângerea în groapă a pământului fertil rezultate din primul strat la săparea gropii – pământ care se va pune ca un mușuroi la baza adânciturii săpate. Se așează pomul în groapă cu rădăcinile deasupra mușuroiului, încercând să se păstreze nivelul de adâncime a plantării cu cel pe care pomul a pomii altoiți pe puieți din semițe, regula generală este ca după așezarea pământului în groapă, coletul să fie situat la nivelul solului. Pomii altoiți pe portaltoi vegetativi se pot planta puțin mai adânc decat au fost în pepinieră, pentru a realiza o zonă mai mare de înrădăcinare a portaltoiului, dar punctul de altoire să rămână totuși cu câțiva centimetri (2-3 cm) deasupra solului pentru a evita o eventuală trecere a altoiului pe rădăcini proprii l-a avut în pepinieră și care este vizibil la baza puietului.

Odată fixat în groapă, puietului i se vor răsfira rădăcinile cu mâna în toate direcțiile, astfel încât să se ocupe tot spatiul din groapă si să nu se suprapună unele pe celelalte. Se acoperă rădăcinile cu un strat de pământ bine mărunțit și se calcă ușor, cu piciorul orientat cu călcâiul sper exteriorul gropii, de la periferia gropii spre centru. După acoperirea rădăcinilor, se umple groapa cu pământ amestecat cu 10-15 kg gunoi bine fermentat, gunoi care, însă nu trebuie să vină în contact cu rădăcinile, după care se calcă din nou cât mai uniform şi apăsat.

 

Neprinderea pomilor este de obicei  cauzată de defecţiuni de plantare, dintre acestea amintim următoarele :

  • ATENȚIE – portaltoiul nu se acoperă! Pomul va fi îngropat în pământ, lăsând o distanță de cel puțin 5 cm sub zona altoită.
  • pământul se tasează ușor în jurul pomului pentru a nu rămâne goluri de aer la nivelul rădăcinilor, favorizându-se dezvoltarea mucegaiului şi uscarea rădăcinilor.
  • lipsa de apă din sol, după plantare, provocată de secetă sau de lipsa udării.
  • excesul de umezeală şi răceală în sol, impiedică calusarea şi rădăcinile nu se formează.
  • îngrăşămintele azotoase date cu ocazia plantării, dacă vin în contact cu rădăcinile provoacă vătămări ale lor. De aceea la plantare nu se foloseste acest îngrăşămant.

Pentru mai multe informaţii legate de pomi fructiferi şi plantarea lor, nu ezitaţi să ne contactaţi!

Vă dorim mult spor!

 

Andrei

Website:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *