Păr

SOIUL Abate-fetel:

Caracteristicile pomului:

  • Soi obţinut în Franţa şi introdus în cultură în anul 1977, apoi licenţiat şi autorizat pentru producţie la noi în ţară din 1993.
  • Provine din încrucişarea soiului Jonathan cu un hibrid complex purtător al genei de rezistenţă Vf, moştenită de la Malus floribunda 821.
  • Pomul de vigoare supramijlocie, cu ramificare bună şi rodire pe formaţiuni lungi şi scurte.
  • Producţia este constantă şi poate atinge uşor 30-40 t/ha.

Caracteristicile fructului:

  • Fructul este mijlociu spre mare, de 150-180 g, uşor tronconic, cu pieliţa verde gălbuie, acoperită cu roşu oranj pe 2/3 din suprafaţă, cu aspect atrăgător.
  • Pulpa este fermă, suculentă, uşor acidulată, cu aromă specifică şi gust bun.

********************************************

SOIUL Santa Lucia:

Arbore de vigoarea medie și productivitate ridicată.

Fructe medii, piriforme. Pielea este roșie și galbenă. Pulpă alb-galben, de consistență medie, cu un gust foarte distinctiv.

Se colectează în prima decadă a lunii septembrie.

 

 

**************************************

SOIUL Decana:

Caracteristicile pomului:

  • Este un soi de toamnă.
  • Pomul are vigoare mijlocie, cu coroana conică, şi rodeşte pe ţepuşe.

Caracteristicile fructului: Fructele, mijlocii sau mari, scurt-invers-ovoide sau piriform-trunchiate, au suprafaţa neregulată.

  • Pieliţa galbenă ca ceara, slab rumenită cu oranj, prezintă puncte mici şi rugină sub formă de filamente.
  • Pulpa, alb-gălbuie, consistentă, suculentă, dulce-vinurie, nu prezintă selereide.
  • Rezistenţa fructelor la transport este bună.

********************************************

SOIUL Conference:

Caracteristicile pomului:

  • Este un soi cu vigoare mică spre mijlocie, în funcţie de portaltoiul folosit. Poate ajunge la înălţimea şi diametrul coroanei de 4m.
  • Rodeşte pe ţepuşe şi destul de rar pe nuielişe.

Caracteristicile fructului:

  • Este mijlociu spre mare, cu o greutate de 150-300 grame, de culoare galben-verzui, acoperit cu puncte şi pete de rugină.
  • Pulpa este dălbuie fină, suculentă, cu un gust dulce şi aromat. Pot fi păstrate 3-4 săptămâni de la recoltare, şi 7-8 luni în depozite cu atmosferă şi temperatură controlată.
  • Este un soi autofertil (nu necesită polenizatori) dar polenizează bine şi cu alte specii.

************************************************

SOIUL Williams roșu

Pom de vigoare mijlocie, este foarte productiv.

Fructul este mare, greutatea medie 180 – 200 g, de forma piriforma, colorat în roșu intens pe toată suprafața pieliței.

Epoca de maturare : 25 august – 10 septembrie.

 

 

********************************

SOIUL Williams alb:

Caracteristicile pomului:

  • Soi originar din Anglia, introdus la noi în ţară în anul 1990, considerat ca soi de bază în sortiment şi etalon pentru calitatea foarte bună a fructelor.
  • Pomul are vigoare mijlocie, înfloreşte semitârziu sau târziu, este foarte precoce şi productiv, este lipsit de afinitate cu gutuiul şi trebuie altoi pe franc sau cu intermediar.

Caracteristicile fructului:

  • Fructul este mijlociu spre mare, de tip piriform, de culoare galben-pai.
  • Pulpa este albă, dulce, suculentă, untoasă, cu aromă delicată şi de calitate foarte bună.

*******************************************

SOIUL Kaiser

Pomul are vigoare mijlocie este pretenţios faţă de sol şi căldură, rezistent la rapăn.

Înfloreşte târziu, produce constant şi abundent. Pe gutui se altoieşte cu intermediar. Polenizatori: Williams, Conference. Fructul este mare, piriform alungit, acoperit complet cu o rugină groasă, brună, cu pulpa fină, untoasă, de calitate superioară, destinat consumului în stare proaspătă. Epoca de coacere: ultima decada a lunii septembrie.

Perioada de păstrare: noiembrie-decembrie.

 

*********************************************

 

SOIUL Carmen

Copac: mediu – înalt, poziție verticală, afinitate mare de altoire pe gutui (BA 29 Sydo).

Sezonul de înflorire: epoca mediu-tardiv, prelungit. Numărul de flori pe corimb este mare.

Fructe: de mari dimensiuni, coaja galben – verde cu „pistrui” roșii aproximativ 20-30 % din suprafață.

Pulpa este medie – fina, suculenta, aromată, cu caracteristici de gust bun.