SOIUL Abate-fetel:
Caracteristicile pomului:
- Soi obţinut în Franţa şi introdus în cultură în anul 1977, apoi licenţiat şi autorizat pentru producţie la noi în ţară din 1993.
- Provine din încrucişarea soiului Jonathan cu un hibrid complex purtător al genei de rezistenţă Vf, moştenită de la Malus floribunda 821.
- Pomul de vigoare supramijlocie, cu ramificare bună şi rodire pe formaţiuni lungi şi scurte.
- Producţia este constantă şi poate atinge uşor 30-40 t/ha.
Caracteristicile fructului:
- Fructul este mijlociu spre mare, de 150-180 g, uşor tronconic, cu pieliţa verde gălbuie, acoperită cu roşu oranj pe 2/3 din suprafaţă, cu aspect atrăgător.
- Pulpa este fermă, suculentă, uşor acidulată, cu aromă specifică şi gust bun.
********************************************
SOIUL Santa Lucia:
Arbore de vigoarea medie și productivitate ridicată.
Fructe medii, piriforme. Pielea este roșie și galbenă. Pulpă alb-galben, de consistență medie, cu un gust foarte distinctiv.
Se colectează în prima decadă a lunii septembrie.
**************************************
SOIUL Decana:
Caracteristicile pomului:
- Este un soi de toamnă.
- Pomul are vigoare mijlocie, cu coroana conică, şi rodeşte pe ţepuşe.
Caracteristicile fructului: Fructele, mijlocii sau mari, scurt-invers-ovoide sau piriform-trunchiate, au suprafaţa neregulată.
- Pieliţa galbenă ca ceara, slab rumenită cu oranj, prezintă puncte mici şi rugină sub formă de filamente.
- Pulpa, alb-gălbuie, consistentă, suculentă, dulce-vinurie, nu prezintă selereide.
- Rezistenţa fructelor la transport este bună.
********************************************
SOIUL Conference:
Caracteristicile pomului:
- Este un soi cu vigoare mică spre mijlocie, în funcţie de portaltoiul folosit. Poate ajunge la înălţimea şi diametrul coroanei de 4m.
- Rodeşte pe ţepuşe şi destul de rar pe nuielişe.
Caracteristicile fructului:
- Este mijlociu spre mare, cu o greutate de 150-300 grame, de culoare galben-verzui, acoperit cu puncte şi pete de rugină.
- Pulpa este dălbuie fină, suculentă, cu un gust dulce şi aromat. Pot fi păstrate 3-4 săptămâni de la recoltare, şi 7-8 luni în depozite cu atmosferă şi temperatură controlată.
- Este un soi autofertil (nu necesită polenizatori) dar polenizează bine şi cu alte specii.
************************************************
SOIUL Williams roșu
Pom de vigoare mijlocie, este foarte productiv.
Fructul este mare, greutatea medie 180 – 200 g, de forma piriforma, colorat în roșu intens pe toată suprafața pieliței.
Epoca de maturare : 25 august – 10 septembrie.
********************************
SOIUL Williams alb:
Caracteristicile pomului:
- Soi originar din Anglia, introdus la noi în ţară în anul 1990, considerat ca soi de bază în sortiment şi etalon pentru calitatea foarte bună a fructelor.
- Pomul are vigoare mijlocie, înfloreşte semitârziu sau târziu, este foarte precoce şi productiv, este lipsit de afinitate cu gutuiul şi trebuie altoi pe franc sau cu intermediar.
Caracteristicile fructului:
- Fructul este mijlociu spre mare, de tip piriform, de culoare galben-pai.
- Pulpa este albă, dulce, suculentă, untoasă, cu aromă delicată şi de calitate foarte bună.
*******************************************
SOIUL Kaiser
Pomul are vigoare mijlocie este pretenţios faţă de sol şi căldură, rezistent la rapăn.
Înfloreşte târziu, produce constant şi abundent. Pe gutui se altoieşte cu intermediar. Polenizatori: Williams, Conference. Fructul este mare, piriform alungit, acoperit complet cu o rugină groasă, brună, cu pulpa fină, untoasă, de calitate superioară, destinat consumului în stare proaspătă. Epoca de coacere: ultima decada a lunii septembrie.
Perioada de păstrare: noiembrie-decembrie.
*********************************************
SOIUL Carmen
Copac: mediu – înalt, poziție verticală, afinitate mare de altoire pe gutui (BA 29 Sydo).
Sezonul de înflorire: epoca mediu-tardiv, prelungit. Numărul de flori pe corimb este mare.
Fructe: de mari dimensiuni, coaja galben – verde cu „pistrui” roșii aproximativ 20-30 % din suprafață.
Pulpa este medie – fina, suculenta, aromată, cu caracteristici de gust bun.