Măr

SOIUL Jonathan

Caracteristicile pomului:

  • Pomul de vigoare mijlocie, rodeşte mai ales pe ramuri lungi.
  • Este un soi relativ sensibil la boli.
  • Este soiul cu cea mai mare pondere în producţia de mere din România.

Caracteristicile fructului:

  • Fructele sunt rezistente la transport, manipulare şi păstrare, au mărime mijlocie şi formă tronconică.
  • Pieliţa este subţire, roşie-vie, de obicei fără dungi, uneori cu rugină sub formă de firişoare.
  • Pulpa alb-gălbuie, suculentă, dulce, prezintă o aromă foarte intensă, cu totul caracteristică, fiind de calitate superioară pentru masă.
  • Fructele sunt mijlocii sau mari: 140-150g.
  • Fructele se pot păstra până la 6 luni în condiţii speciale.
  • Se consumă în stare proaspătă

*****************************************

SOIUL Florina: 

Caracteristicile pomului:

  • Soi obţinut în Franţa şi introdus în cultură în anul 1977, apoi licenţiat şi autorizat pentru producţie la noi în ţară din 1993.
  • Provine din încrucişarea soiului Jonathan cu un hibrid complex purtător al genei de rezistenţă Vf, moştenită de la Malus floribunda 821.
  • Pomul de vigoare supramijlocie, cu ramificare bună şi rodire pe formaţiuni lungi şi scurte.
  • Producţia este constantă şi poate atinge uşor 30-40 t/ha.

Caracteristicile fructului:

  • Fructul este mijlociu spre mare, de 150-180 g, uşor tronconic, cu pieliţa verde gălbuie, acoperită cu roşu oranj pe 2/3 din suprafaţă, cu aspect atrăgător.
  • Pulpa este fermă, suculentă, uşor acidulată, cu aromă specifică şi gust bun.

********************************************

SOIUL Golden

Caracteristicile pomului:

  • Pomul de vigoare mijlocie, rodeşte pe ramuri lungi, mult ramificate.
  • Este un soi sensibil la boli, dar productiv şi de calitate superioară.

Caracteristicile fructului:

  • Fructele se păstrează foarte bine dacă sunt recoltate corespunzător.
  • Acestea sunt mari, sferoconice, costate, de culoare galbenă, cu puncte de rugină mari şi rare.
  • Pulpa este gălbuie, crocantă, suculentă, pronunţat dulce, slab acidulată, cu aromă plîcută.
  • Este soiul preferat de cei mai mulţi consumatori.
  • Fructele sunt mijlocii sau mari: 140-180g.
  • Fructele pot fi păstrate între 6 şi 8 luni în condiţii speciale de depozitare.

*****************************************

SOIUL Golden raiders (măr de iarnă)

Caracteristicile fructului:

  • mărime mijlocie sau mare (150-190 g), forma ușor alungită.
  • – Coaja este subțire, la început verzuie, la maturare galbena, pe partea însorită de obicei apar pete roșatice.
  • – Nu este predispus la arsură. Pulpa este gălbuie, cu gust dulce, ușor acidulat.

Caracteristicile pomului:

  • vigoare mijlocie-mare, coroana este ușor aplatizata. Rodește abundent.
  • Maturarea de consum: sfârșit de septembrie – octombrie. Calitatea fructelor se păstrează timp de șase luni.

********************************************

SOIUL Red Pinova (măr de iarnă)

Caracteristicile fructului:

  • Mărime mijlocie mare, forma sferică ușor alungită
  • Culoarea de baza este galbenă, acoperită în proporție de 70% de un roșu aprins.
  • Pulpa este tare, crocantă, zemoasă, cu gust dulce acrișor, echilibrat. 

Caracteristicile pomului:

  • Vigoare mijlocie mare.
  • Coroana bine ramificată, poate fi condusă ușor prin lucrări de formare. Intră pe rod foarte timpuriu și rodește abundent.
  • Este rezistent la făinare. Se pretează la solurile cu umiditate mai mare. Producție foarte consistentă.

Perioada de maturare: sfârșit de septembrie, octombrie.

Pentru maturarea completă a fructelor este necesară o perioadă de depozitare de cca. 2 luni.

Fructele se pretează foarte bine la depozitare.

*******************************************

SOIUL Fuji 

Soiul obținut în Japonia în 1940 prin încrucișarea Red Delicious cu Janet Ralls. 

  • Vigoarea pomului este medie. Maturarea fructelor are loc în octombrie, acestea având mărime peste medie. 
  • Fructul este dulce, răcoritor cu pulpa crocantă zemoasă, de culoare alb curat. 
  • Fructele pot fi păstrate de la 3 până la 8 luni în condiții de atmosferă controlată.
  • Soiul are sensibilitate ridicată la focul bacterian ( Erwinia amylovora), precum și la păduchele lemnos al mărului. 

Fuji este un soi auto-steril (nu se polenizează cu propriul său polen, are nevoie de soi polenizator), buni polenizatori fiind soiurile de măr Jonagold, Red Delicious, Gala, Granny, Smith etc.

*********************************************

SOIUL Aztec

Mutant a soiului Fuji, identificat în Noua Zeelandă.

  • Pomul este de vigoare supra-mijlocie, tipul III de fructificare, foarte productiv, dar predispus la alternanța în rodire.
  • Fructele, de calibru 70-85 mm, au culoarea de acoperire roșie, foarte atractivă (cel mai colorat clon al soiului Fuji); pulpa este crocantă, suculentă, fină, cu gust dulce, lipsită de aciditate.
  • Perioada de recoltare este similară soiului standard, iar păstrarea în condiții de AC se poate face până în luna iunie.

************************************************

SOIUL Fuji Kiku Fubrax

Soiul a fost descoperit în Italia și se caracterizează prin forma sferică alungită și mărimea mare.

  • Pielița fructului este netedă, de culoare verde-gălbuie, acoperită cu roșu portocaliu cu șiruri pe mai mult de jumătate din suprafața mărului, iar pulpa este de culoare albă verzuie, tare, suculentă, crocantă și slab acidulată.
  • Soiul necesită o perioadă de vegetaţie mai îndelungată. Se recomandă recoltarea la începutul lunii octombrie.
  • Fructele pot fi păstrate, în dependență de tipul frigoriferelor, între 190-290 de zile. Soiul este apreciat pentru consumul în stare proaspătă.

**********************************************

SOIUL Starkimson (Măr de iarnă)

Caracteristicile fructului:

  • Mărime mijlocie-mare(150-170 g).Coaja de culoare închisă, se colorează  înainte de maturarea fructelor.
  • Pulpa alb-verzuie. Necesita sol bine aprovizionat cu apă. Din cauza deficientei de apa sau a vătămărilor din cauza înghețului, pe fructe pot apărea pete.

Caracteristicile pomului:

  • Pom de vigoare mică. Formează coroana de tip spur, cu crengi erecte. Are tendința de supraîncărcare.
  • Maturitate de consum – se recoltează la începutul lunii octombrie. Suporta foarte bine transportul și se poate depozita până în luna martie.

********************************************

SOIUL Golden Delicios

Suculent, dulce și ușor acidulat

Proprietăți: 

  • Acest soi a fost descoperit în West Virginia, SUA. Mărul este de mărime mijlocie, cu o pieliță ușor aspră, de culoare galben-verzuie.
  • Pulpa este albă spre crem sau pal gălbuie, fină, suculentă, crocantă, dulce și ușor acidulată.
  • Perioada recomandată de recoltare este cuprinsă între sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie.
  • Poate fi păstrat în camerele frigorifice între 160-220 de zile.
  • Pe lângă aprecierea în stare proaspătă, acest soi este utilizat și în industrializare.

***********************************************

SOIUL Granny Smith

Rădăcina protejată cu turbă și substanțe nutritive – viabilitate ridicată. Soi bine adaptat condițiilor din România.

Descriere:

  • Pom de vigoare mijlocie,cu coroana răsfirată și rodire pe ramuri lungi și scurte.
  • Fruct de mărime mijlocie spre mare, de formă sferică. Pielița este de culoare verde deschis pe toată suprafața. Pulpa este verde sau alb verzuie, fermă, crocantă, cu puțin zahăr.
  • Perioada de maturare:1-10 octombrie.

*********************************

Și alte soiuri rezistente la rapăn!