Pregătirea terenului în vederea înființării unei livezi noi se face cu 1- 4 luni înainte de perioada optimă de plantare, adică toamna în lunile octombrie – noiembrie.

După alegerea terenului pe care se va înființa livada, acesta trebuie să fie eliberat de vegetație existentă, de obicei vegetație lemnoasă, pe cât posibil și de rădăcinile mari și, eventual, dacă terenul necesită aceasta, se nivelează.

Pentru asigurarea condițiilor optime, solul trebuie afânat pe o adâncime de 50 – 60 cm.

O altă lucrare foarte importantă la pregătirea solului pentru infiintare livada este fertilizarea de bază. Prin această fertilizare, se administrează îngrășămintele organice și chimice greu mobile în sol. O dată cu aplicarea îngrășămintelor chimice, se aplică și o substanță pentru dezinfecția solului și distrugerea viermilor. Îngrășămintele trebuie aplicate după lucrarea adâncă a solului și nu înainte, deoarece, aplicate înainte, se încorporează la 50 – 60 cm și nu sunt accesibile pomilor în primii ani. Încorporarea îngrășămintelor se face printr-o arătură la 25 – 27 cm, urmată de discuirea solului în vederea mărunțirii. Pe solul nelucrat mecanic, administrarea îngrășămintelor se face localizat, la groapă

Primul an este critic pentru prinderea bună a pomilor și dezvoltarea suficientă a sistemului radicular pentru a putea susține în anul care urmează o creștere mult mai dinamică a tulpinii. Nerespectarea, fie și parțială, a cerințelor privind îngrijirea livezii tinere, duce inevitabil la o frânare serioasă a capacității sistemului radicular de a putea alimenta o creștere echilibrată în anul următor, intrându-se astfel într-un blocaj al creșterii chiar din primii ani iar restabilirea plantei poate să dureze până la trei ani.

Scoaterea din pepinieră și replantarea în livadă le provoacă pomilor un stres care este depășit cu atât mai ușor cu cât solul este mai fertil și bogat în materie organică. Cea mai bună soluție este de a introduce în groapa de plantare gunoi de grajd bine putrezit.

O livadă familială creează verdeață și umbră în jurul casei, umple primăverile de flori, atrage polenizatori, înfrumusețează curtea și oferă fructe de o savoare …

Pentru informații despre soiuri de pomi, caracteristici specifice și alte lucruri legate de pomii fructiferi, nu ezitați să ne contactați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explore More

La ce distanță se plantează pomii fructiferi

Distanța la care se plantează pomii fructiferi trebuie calculată în funcție de speciile cu care se înființează livada. Astfel, spre exemplu, cireșul sau nucul au nevoie de o distanță mai

Pepinieră, pomi, livadă

Producerea de puieți în pepinieră este una din formele de cultura cu importantă valoare și intensiv pronunțată, care pretinde muncă asiduă și mari investiții. De aceea pentru a evita neplăcerile,

Bureți de prun

Un alt avantaj de care beneficiem în fiecare primăvară pentru posesorii de livezi, în special de prun, sunt delicioși bureții de prun. Practic sunt niște ciuperci comestibile care cresc prin livezi,