Orice gradinar trebuie sa stie cum sa isi ingrijeasca pomii fructiferi pe care gradina sa ii gazduieste, iar procesul de ingrijire al pomilor este unul foarte complex. In acest proces de ingrijire, un rol foarte important il joaca si taierea. Pentru a stii ce greseli trebuie evitate, acestea necesita a fi cunoscute, inainte de toate. Asa ca in randurile care vor urma va vom prezenta care sunt greselile frecvente in taierea pomilor.
Taierea in exces reprezinta una dintre cele mai frecvente si in acelasi timp cele mai grave greseli. Gradinarii trebuie sa faca distinctia clara intre diferitele tipuri de taieri ale pomilor din gradina, acestea fiind influentate atat de tipul pomilor, cat si de varsta acestora. In acest fel se poate vorbi despre taierea de formare, specifica in special pomilor tineri care necesita o atenta fromare a coroanei, si despre taierea de mentinere ce se aplica pomilor aflati la maturitate. De asemenea, mai exista si taieri de intretinere, de regenerare, de rarire, de fructificare, taieri de corectie si taieri in verde.
Gradinarii au o parere gresita despre taierile de formare, considerand ca formarea coroanei unui pom tanar se realizeaza destul de rapid, 1 – 2 ani de la momentul plantarii. Nimic mai gresit. Taierile de formare dureaza aproximativ 4 ani, timp in care crengile sunt taiate anual pentru a oferi copacilor din gradina forma dorita. Abia in momentul in care s-a ajuns la modelul dorit, se vor realzia taierile periodice mentinere.
Cu siguranta ati vazut pomi, nu neaparat fructiferi, taiati atat de mult incat coroana nici nu mai are o forma corecta. Acest lucru se datoreaza taierii excesive si faptului ca pomul nu mai are timp sa se regenereze, ceea ce poate duce la distrugerea treptata a acestuia.
O alta greseala frecventa in taierea pomilor este realizarea acestei activitati intr-un anotimp nepotrivit. Este important ca toti gradinarii sa cunoasca nevoile plantelor si pomilor din gradina. Chiar daca primavara pare momentul cel mai potrivit poentru taierea pomilor, toamna este anotimpul propice, deoarece pomii intra intr-un moment de repaus vegetativ. Iarna nu este indicat sa taiatii pomii deoarece frigul va impiedica vindecarea rapida a acestora.
Dupa cum am mentionat si anterior, exista si taierea la verde, adica in plin proces vegetativ (vara), aceasta fiind aplicata cu mare atentie si doar in cazul catorva pomi fructiferi (visini si ciresi).
Taierea incorecta a crengilor reprezita o alta greseala frecventa. Inainte de toate trebuie sa fie indepartate crengile uscate. In cazul taierilor de formare, foarte multi grdinari taie crengile la intamplare, fara a tine cont de nodul de formare. Crengile trebuie sa fie taiate chiar din nodul din care acestea pornesc si nu de la jumatatea lor.
Taierea scoartei pomului este o alta greseala frecventa. Nu este deloc indicat sa taiati scoarta coapcului nici daca observati ca aceasta prezinta cateva probleme. Scoarta se regenereaza foarte greu si necesita o ingrijire atenta.
Taierea din nod si neingrijirea ulterioara a ranii in cazul in care aceasta este prea mare este o alta greseala frecventa. Lasarea unei parti proaspat taiate neacoperita poate avea rezultate negative in sensul ca insectele si bacteriile isi pot face usor drum si sanatatea pomului va fi compromisa. Locurile in care s-a produs taierea se vor acoperi cu un ameste special pe baza de ceara care va impiedica patrunderea bacteriilor.
Alaturi de suprafetele lezate, cioturile reprezinta rezultatul unei alte greseli. Evitati sa lasati cioturi inestestice prin folosirea unui ferastrau special.
Taierea pomilor cu ustensile nepotrivite este o greseala destul de grava. Folosirea unor ustensile prost ascutite pot produce leziuni destul de grave pomilor din gradina dumneavoastra. Folositi intotdeauna scule bine ascutite.
Spor la treaba si o recolta de nota 10!