Atunci când cumpărați pomii

Atunci când cumpărați pomii

Atunci când cumpărați pomii, pe care urmează să-i plantați, mai important decât prețul sau eticheta comercială este starea în care se află!

La cumpărare trebuie să fiți foarte atenți la următoarele aspecte:

Pomii pot fi prezentați la vânzare în două feluri, cu un început de coroană şi sub formă de vargă.
Grosimea optimă a pomilor vânduți sub formă de vargă – în funcție de specie și soi – variază între grosimile degetelor arătător și inelar.
Avantajul cumpărării sub formă de vargă constă în aceea că puteţi fixa dumneavoastră, prin tăiere, înălţimea tulpinii. Marele risc la această formă de prezentare o reprezintă lipsa unor muguri, determinată de neatenţia lucrătorilor în timpul lucrărilor de întreţinere. Aşadar, să nu fiţi atenţi doar la numărarea pomilor şi a banilor, ci şi la cum arată pomii!
Veţi urmări ca mugurii din jumătatea superioară să fie la locul lor şi să pară sănătoşi. Refuzaţi categoric pomii cărora le lipsesc mugurii ori sunt rupți de la locul lor.
De asemenea, refuzați pomii care par zbârciți ori a căror tulpină prezintă colorări ori decolorări ce par nesănătoase.
Tot la cumpărare trebuie să ştiţi şi următorul lucru. Anumite specii şi soiuri au nevoie de polen străin pentru a lega. De exemplu, majoritatea soiurilor de măr au nevoie de polen de la alte soiuri pentru a lega. Dacă doriţi să cumpăraţi un soi anume, cereţi vânzătorului să vă indice şi soiul polenizator corespunzător şi să vă recomande şi numărul de polenizatori la cantitatea cumpărată.
Cea mai mare atenţie să o aveţi la cireş şi vişin, unde mugurii sunt proemineţi şi se pot rupe foarte uşor.

Cu speranța că sfaturile nostre vă sunt de ajutor vă dorim spor în tot ceea ce faceți și rod bogat în acest an! Cristea Ioan

Andrei

Website:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *