ÎNFIINȚAREA UNUI GARD VIU – ALEGERE, ÎNGRIJIRE ȘI TĂIERE
Gardurile vii pot fi utilizate nu numai pentru delimitarea proprietății, ci sunt foarte utile și pentru amenajarea grădinii. Sunt extrem de potrivite pentru protecția contra vizibilității, a vântului și a zgomotului, sunt foarte potrivite pentru crearea umbrei și îndeplinesc totodată importante sarcini ecologice – filtru contra prafului, murdăriei și a gazelor de eșapament.
Plantarea se va face din martie până în mai și din septembrie până la înghețuri. Cu balot de pământ se pot planta toată vara.
Cele mai utilizate plante sunt:
TUIA (Thuya) – diferite specii – Chiparos Leyland cu înălțime gard între 120 – 200 cm.
Printre gardurile vii perene se numără TUIA, care se distinge prin creștere rapidă 50 – 80 cm/an, rămâne verde tot timpul anului – frunzele sunt solzi-forme de culoare verde deschis. Cel mai bine este să-l amplasați în spații însorite, 3 – 6 plante pe metru liniar în unul sau două rânduri paralele. Tuia preferă expunerea la soare, este robustă și poate fi modelată cu ușurință prin tăiere. Oferă o bună protecție contra vizibilității și a vântului.
Chiparos Leyland
Este un conifer veșnic verde care se aseamănă foarte mult cu tuia, dar are un ritm foarte mare de creștere – de până la 1 m/an. Se utilizează cu precădere la formarea de garduri vii. Pentru formarea unui gard viu, vă recomand plantarea a 2 buc/1 ml. Tunderea se face primăvara. De reținut că imediat după plantare se recomandă fixarea cu un tutore până se prinde de pământ.
FORMAREA PRIN TĂIERE A GARDULUI VIU
Arbuștii utilizați își ating potențialul abia în urma unei ajustări prin tăiere. Prin ajustarea formei nu se obține doar un aspect plăcut, ci se asigură și densitatea. Cea mai bună perioadă pentru tăiere este înainte de 21 iunie. În acel moment arbustul și-a încheiat faza de creștere iar soarele nu este încă atât de puternic încât să ardă vârfurile. Arbuștii se modelează cel mai bine cu foarfece de grădină iar vegetația mai groasă cu foarfece de tuns.
La tăiere aveți grijă ca gardul viu să fie mai îngust în partea superioară decât la baza (secțiune trapezoidală), astfel se poate evita chelirea la baza plantei. Plantele de gard viu au nevoie de două tăieri într-un an. Prima tăiere se efectuează înainte de înmugurire. A doua tăiere urmează la începutul verii, astfel lăstarii tineri se pot lemnifica suficient până la sosirea înghețului, mărindu-și astfel rezistența la ger. Plantele de gard viu care înfloresc vara se pot tăia numai primăvara înainte de intrarea în vegetație.
Plantele de gard viu au nevoie de multă apă. Pentru că apa să se adune și să nu se scurgă pentru a pătrunde la rădăcina plantei se recomandă formarea unui șanț în jurul plantei. Pentru o dezvoltare rapidă și aspectuoasă a plantelor, este necesar și recomandat să li se administreze de două ori pe an un amestec de complex și azot în proporție de 1:1 (în lunile martie și iunie).
Chiparos Leyland (tuia) pentru gard viu (altoit) se scoate cu balot de pământ învelit într-o o pânză specială care poate fi transportat și plantat direct în locul ales de dumneavoastră!
Este un conifer de talie mare, care poate atinge o înălțime de 15 m.
Preluăm comenzi la telefon: 0768 877 637!