Tehnici de tăiere.

Tehnici de tăiere.

Cum să tăiaţi corect gardul dumneavoastră viu:

Tăierea gardului viu este o componentă integrantă importantă a întreţinerii gardurilor vii. În funcţie de vârsta, starea şi tipul gardului viu, diverse tehnici sunt dezbătute. Cu precădere în primii ani ai unui gard viu sunt importante măsurile de tăiere pentru a stimula creşterea şi desimea gardului viu. Dar şi gardurile vii mai bătrâne pot fi regenerate din nou printr-o tăiere corectă. Pentru tăiere sunt optime zilele uscate şi fără îngheţ cu cer acoperit.

Tăierea de întreţinere sau de modelare.

Printr-o tăiere de întreţinere nu aduceţi gardul dumneavoastră viu numai la o formă – ci asiguraţi şi creşterea mai deasă pe termen lung al acestuia. La tăierea de întreţinere se taie 10-15 cm din lăstarii nou crescuţi în linie dreaptă. Prin această măsură stabiliţi pe termen lung înălţimea dorită şi desimea de creştere a gardului dumneavoastră viu.

Gardurile vii mereu verzi au de regulă nevoie de o tăiere de întreţinere pe an. Gardurile vii verzi vara, au de regulă nevoie de două tăieri de întreţinere pe an. Momentul optim este atunci când lăstarii nou crescuţi s-au maturizat. Pentru a nu deranja păsările care cuibăresc, se recomandă să aşteptaţi cu tăierea de întreţinere până în august. Cea de-a doua tăiere de întreţinere se recomandă pentru toamnă.

Deoarece la tăierea de întreţinere este vorba de cele mai multe ori de tăierea unor crengi relativ tinere şi subţiri, se poate alege de regulă un foarfece de tăiat gard viu cu deschidere mică a cuţitelor.

Tăierea de scurtare.

O tăiere de scurtare poate fi uşoară sau puternică. Acest lucru depinde de starea gardului viu. În cazul unei tăieri de scurtare uşoare (şi: tăiere de regenerare) scurtaţi lăstarii fructiferi cu două treimi. Lăstarii concurenţi se înlătură. Acest lucru determină o reînmugurire puternică.

Se recomandă efectuarea tăierii de scurtare cel mult o dată pe an în timpul iernii. Cu cât tăiaţi mai mult, cu atât mai groase sunt crengile respective.

Tăierea radicală.

Când gardurile vii îmbătrânesc, se deformează puternic sau prezintă goluri, poate fi de ajutor o tăiere radicală de regenerare. Cu aşa-numita „tăiere până la butuc“ tăiaţi arbuştii până la tulpina cea mai groasă (aprox. 50 cm înălţime). Aşa va creşte ulterior mai stufos.

Tăierea radicală trebuie efectuată pe perioada iernii în funcţie de tipul gardului viu – însă nu la temperaturi sub -5 grade Celsius.

Spor la treabă!

Andrei

Website:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *