Măr

SOIUL Jonathan

Caracteristicile pomului:

  • Pomul de vigoare mijlocie, rodeşte mai ales pe ramuri lungi.
  • Este un soi relativ sensibil la boli.
  • Este soiul cu cea mai mare pondere în producţia de mere din România.

Caracteristicile fructului:

  • Fructele sunt rezistente la transport, manipulare şi păstrare, au mărime mijlocie şi formă tronconică.
  • Pieliţa este subţire, roşie-vie, de obicei fără dungi, uneori cu rugină sub formă de firişoare.
  • Pulpa alb-gălbuie, suculentă, dulce, prezintă o aromă foarte intensă, cu totul caracteristică, fiind de calitate superioară pentru masă.
  • Fructele sunt mijlocii sau mari: 140-150g.
  • Fructele se pot păstra până la 6 luni în condiţii speciale.
  • Se consumă în stare proaspătă

*****************************************************************************************

SOIUL Florina: 

Caracteristicile pomului:

  • Soi obţinut în Franţa şi introdus în cultură în anul 1977, apoi licenţiat şi autorizat pentru producţie la noi în ţară din 1993.
  • Provine din încrucişarea soiului Jonathan cu un hibrid complex purtător al genei de rezistenţă Vf, moştenită de la Malus floribunda 821.
  • Pomul de vigoare supramijlocie, cu ramificare bună şi rodire pe formaţiuni lungi şi scurte.
  • Producţia este constantă şi poate atinge uşor 30-40 t/ha.

Caracteristicile fructului:

  • Fructul este mijlociu spre mare, de 150-180 g, uşor tronconic, cu pieliţa verde gălbuie, acoperită cu roşu oranj pe 2/3 din suprafaţă, cu aspect atrăgător.
  • Pulpa este fermă, suculentă, uşor acidulată, cu aromă specifică şi gust bun.

*****************************************************************************************

SOIUL Golden

Caracteristicile pomului:

  • Pomul de vigoare mijlocie, rodeşte pe ramuri lungi, mult ramificate.
  • Este un soi sensibil la boli, dar productiv şi de calitate superioară.

Caracteristicile fructului:

  • Fructele se păstrează foarte bine dacă sunt recoltate corespunzător.
  • Acestea sunt mari, sferoconice, costate, de culoare galbenă, cu puncte de rugină mari şi rare.
  • Pulpa este gălbuie, crocantă, suculentă, pronunţat dulce, slab acidulată, cu aromă plîcută.
  • Este soiul preferat de cei mai mulţi consumatori.
  • Fructele sunt mijlocii sau mari: 140-180g.
  • Fructele pot fi păstrate între 6 şi 8 luni în condiţii speciale de depozitare.

*****************************************************************************************

SOIUL Golden raiders (măr de iarnă)

Caracteristicile fructului: mărime mijlocie sau mare (150-190 g), forma ușor alungită. Coaja este subțire, la început verzuie, la maturare galbena, pe partea însorită de obicei apar pete roșatice. Nu este predispus la arsură. Pulpa este gălbuie, cu gust dulce, ușor acidulat.

Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie-mare, coroana este ușor aplatizata. Rodește abundent.

Maturarea de consum: sfârșit de septembrie – octombrie. Calitatea fructelor se păstrează timp de șase luni.

*****************************************************************************************

SOIUL Red Pinova (măr de iarnă)

Caracteristicile fructului: mărime mijlocie mare, forma sferică ușor alungită. Culoarea de baza este galbenă, acoperită în proporție de 70% de un roșu aprins. Pulpa este tare, crocantă, zemoasă, cu gust dulce acrișor, echilibrat. 

Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie mare. Coroana bine ramificată, poate fi condusă ușor prin lucrări de formare. Intră pe rod foarte timpuriu și rodește abundent. Este rezistent la făinare. Se pretează la solurile cu umiditate mai mare. Producție foarte consistentă.

Perioada de maturare: sfârșit de septembrie, octombrie. Pentru maturarea completă a fructelor este necesară o perioadă de depozitare de cca. 2 luni. Fructele se pretează foarte bine la depozitare.

*****************************************************************************************

SOIUL Fuji 

Soiul obținut în Japonia în 1940 prin încrucișarea Red Delicious cu Janet Ralls. 

Vigoarea pomului este medie. Maturarea fructelor are loc în octombrie, acestea având mărime peste medie. Fructul este dulce, răcoritor cu pulpa crocantă zemoasă, de culoare alb curat. 

Fructele pot fi păstrate de la 3 până la 8 luni în condiții de atmosferă controlată. Soiul are sensibilitate ridicată la focul bacterian ( Erwinia amylovora), precum și la păduchele lemnos al mărului. 

Fuji este un soi auto-steril (nu se polenizează cu propriul său polen, are nevoie de soi polenizator), buni polenizatori fiind soiurile de măr Jonagold, Red Delicious, Gala, Granny, Smith etc.

*****************************************************************************************

SOIUL Aztec

Mutant a soiului Fuji, identificat în Noua Zeelandă.

Pomul este de vigoare supra-mijlocie, tipul III de fructificare, foarte productiv, dar predispus la alternanța în rodire.

Fructele, de calibru 70-85 mm, au culoarea de acoperire roșie, foarte atractivă (cel mai colorat clon al soiului Fuji); pulpa este crocantă, suculentă, fină, cu gust dulce, lipsită de aciditate. Perioada de recoltare este similară soiului standard, iar păstrarea în condiții de AC se poate face până în luna iunie.

*****************************************************************************************

SOIUL Fuji Kiku Fubrax

Soiul a fost descoperit în Italia și se caracterizează prin forma sferică alungită și mărimea mare. Pielița fructului este netedă, de culoare verde-gălbuie, acoperită cu roșu portocaliu cu striuri pe mai mult de jumătate din suprafața mărului, iar pulpa este de culoare albă verzuie, tare, suculentă, crocantă și slab acidulată.

Soiul necesită o perioadă de vegetaţie mai îndelungată. Se recomandă recoltarea la începutul lunii octombrie. Fructele pot fi păstrate, în dependență de tipul frigoriferelor, între 190-290 de zile. Soiul este apreciat pentru consumul în stare proaspătă.

*****************************************************************************************

SOIUL Starkimson (Măr de iarnă)

Caracteristicile fructului: marime mijlocie-mare(150-170 g).Coaja de culoare inchisa,se coloreaza  inainte de maturarea fructelor.

Pulpa alb-verzuie.Necesita sol bine aprovizionat cu apa. Din cauza deficientei de apa sau a vătămărilor din cauza înghețului, pe fructe pot apărea pete.

Caracteristicile pomului: pom de vigoare mica. Formează coroana de tip spur, cu crengi erecte. Are tendința de supraîncărcare.

Maturitate de consum : se recoltează la începutul lunii octombrie.Suporta foarte bine transportul și se poate depozita până în luna martie.

*****************************************************************************************

SOIUL Golden Delicios

Suculent, dulce și ușor acidulat

Proprietăți: Acest soi a fost descoperit în West Virginia, SUA. Mărul este de mărime mijlocie, cu o pieliță ușor aspră, de culoare galben-verzuie. Pulpa este albă spre crem sau pal gălbuie, fină, suculentă, crocantă, dulce și ușor acidulată. Perioada recomandată de recoltare este cuprinsă între sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie. Poate fi păstrat în camerele frigorifice între 160-220 de zile. Pe lângă aprecierea în stare proaspătă, acest soi este utilizat și în industrializare.

*****************************************************************************************

SOIUL Granny Smith

Rădăcina protejată cu turbă și substanțe nutritive – viabilitate ridicată. Soi bine adaptat condițiilor din România.

Descriere: Pom de vigoare mijlocie,cu coroana răsfirată și rodire pe ramuri lungi și scurte. Fruct de mărime mijlocie spre mare, de formă sferică. Pielița este de culoare verde deschis pe toată suprafața. Pulpa este verde sau alb verzuie, fermă, crocantă, cu puțin zahăr.

Perioada de maturare:1-10 octombrie.

*****************************************************************************************

Și alte soiuri rezistente la rapăn!