Combinații de fructe

Simți că sănătatea ta are nevoie de un restart? Savurează sucul din mere, pere sau alte fructe proaspete de sezon. Sucul proaspăt un amestec energizant de vitamine și minerale, ideal pentru zilele solicitante.

Bogat în vitaminele A, B, C și E, sucul din fructe aromate luptă cu semnele precoce ale îmbătrânirii. Un pahar mare cu suc are doar 192 de calorii.  Combinațiile de fructe pentru suc sunt menite să întărească sistemul imunitar, să prevină ridurile și să mențină frumusețea pielii. 

Zahărul natural din fructe îți încarcă ”bateriile”, așa că oricând te simți slăbită/slăbit îți recomandăm un amestec parfumat din fructe proaspete.

Dacă nu ai încredere în fructele din comerț și ai posibilitatea să-ți faci o mică livadă sau o grădină cu pomi fructiferi, îți oferim cele mai bune soiuri de pomi fructiferi, aclimatizați pe portaltoi super-intensiv, care îți vor produce necesarul de fructe proaspete în cel mai scurt timp posibil.

 

Fructele de vară

Vara este minunată cu zilele ei lungi și însorite, dar și cu cele ploioase, care mai potolesc căldura uneori moleșitoare. Soarele și ploaia nu sunt îndrăgite doar de noi, ci și de pomii fructiferi, care în anotimpul cald ne oferă o adevărată sursă de energie și vitamine. Fie că ai propria ta livadă sau îți procuri fructe de la producători, varietatea de fructe de vară este foarte mare.

Este esențial ca în alimentația noastră zilnică să includem cel puțin un fruct proaspăt. Pe lângă cele trei mese principale ale zilei, nutriționiștii recomandă să avem și două gustări. În timpul verii, străduiește-te ca gustările de la ora 10 și ora 17 să fie pe bază de fructe de vară. Poți consuma un fruct în stare naturală sau poți face sucuri și smoothie-uri din fructele preferate.

Sfinții de gheață

Aproape în fiecare an, în luna mai vremea se strică şi apar ploile, frigul, vântul extrem, îngheţul şi chiar zăpada la munte. Superstiţiile spun că vremea rea ar fi adusă de „Sfinţii de Gheaţă”

Credincioşii romano-catolici, în special maghiarii, pun aceste manifestările meteo extreme pe seama Sfinţilor de Gheaţă, Orban, Pongrac şi Bonifac – care sunt înscrişi în calendarul catolic şi reformat Calvin până în 25 mai.

Pe 25 mai e Orban, fost papă care a murit în anul 230. Acest sfânt poate aduce ultimul îngheţ. După aceste zile, vremea se încălzeşte şi se îndreaptă spre vară.

Rezistența pomilor fructiferi la anumiți factori de mediu trebuie avută în vedere înainte de a investi într-o livadă, indiferent de mărimea ei. Greșelile pe care le poți face cu privire la această selecție se repară greu și pot conduce, în final, până la defrișarea plantației de pomi fructiferi. Spre exemplu, nu poți cultiva cais sau piersic într-o regiune umbroasă și ploioasă, pentru că acești pomi fructiferi nu vor rodi corect și la capacitate maximă.

De asemenea, nu este indicat să cultivi măr sau păr în zone unde precipitațiile sunt mai mici de 500 de ml/mp/an. Pentru a da roade, acești pomi fructiferi au nevoie de o cantitate de peste 600 ml/mp/an de precipitații. De aceea, înainte de a planta pomi fructiferi în grădina ta, ar fi bine să ai în vedere preferințele fiecărei specii față de factorii de mediu.

În România, pomii fructiferi care rezistă cel mai bine la frig sunt considerați a fi mărul şi prunul. Datorită acestei rezistenţe, merele sunt fructele cele mai consumate pot fi găsite numeroase livezi în întreaga ţară. De asemenea, soiurile altoite de prun rezistă foarte bine la variaţiile de temperatură, fapt ceea ce duce producţii importante an de an. Înfloritul, germinarea polenului și legarea fructelor se realizează în condiții de temperatură cuprinsă între 12 si 20 grade Celsius.

Temperaturile minime de rezistenţă la ger a pomilor:

– Măr – 35 grade C … -36 grade C

– Păr – 32 grade C … -33 grade C

– Gutui – 28 grade C … -30 grade C

– Prun – 30 grade C … -32 grade C

– Cais – 26 grade C … -28 grade C

– Piersic – 24 grade C … -26 grade C

– Cireș – 29 grade C … -32 grade C

– Vișin – 30 grade C … -32 grade C 

Bureți de prun

Un alt avantaj de care beneficiem în fiecare primăvară pentru posesorii de livezi, în special de prun, sunt delicioși bureții de prun. Practic sunt niște ciuperci comestibile care cresc prin livezi, mai ales în cele de prun.

Se aseamănă cu bureții de spin pentru un necunoscător, dar și aceștia sunt comestibili. Bureții de prun au piciorul mai lung și gol în interior, fac viermi foarte repede și se colorează maro înauntru. Bureții de spin sunt cam uniformi, cu pălăria mai rotundă și cu piciorul plin.

Au apărut de vreo săptămână, după ploile de primăvară, pe sub pomii fructiferi prin iarba înaltă și umedă. Au un miros caracteristic, inconfundabil,  cu valoare gastronomică foarte mare, cu un gust foarte plăcut, iar gătiți cu ou, sau cu puțin usturoi și smântână pot fi o delicatesă.

Recomandări

Condițiile climatice din ultimele zile au fost favorabile pentru apariția și dezvoltarea bolilor și dăunătorilor la cultura de măr, păr și gutui. Rapănul mărului produs de ciupercă Venturia inaequalis se manifestă pe frunze şi mai puţin pe ramuri, compromiţând parţial sau total recolta dacă nu se aplică la timp măsurile de combatere. Focul bacterian al rozaceelor, produs de bacteria Erwinia amylovora, este o boală extrem de păgubitoare, putând distruge întregul pom în câteva luni de la infecție.

Pentru prevenirea şi combaterea rapănului şi focului bacterian al rozaceelor, se recomandă a se efectua tratament, în faza fenologică de răsfirare a inflorescenţei şi înfoiere a corolei – până la înflorit.

Tratamentul contează şi pentru: făinare produsă de ciupercă Podosphaera leucotricha, omizi minatoare şi defoliatoare. Tratamentul este obligatoriu fiind considerat tratament cheie, deoarece prin el protejează frunzişul şi bobocii florali, contra infecţiilor primare din timpul înfloritului. Pentru prevenirea şi combaterea agenţilor patogeni şi a dăunătorilor mai sus menţionaţi se va aplica un tratament folosind un produs cupric, cu acțiune de contact.

Pentru agenții de dăunare avertizați, se vor utiliza doar produse de protecția plantelor (ppp) omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecția Plantelor, care sunt înregistrate în baza de date PEST – EXPERT, care poate fi accesată la adresa: http ://www.madr.ro, la secțiunea Fitosanitar –  adresa web:

https://aloe.anfdf.ro

Utilizator: quest;

Parolă: guest.

 

Tratamente la pomii fructiferi

Ca urmare a condițiilor climatice din ultima perioadă, recomandăm să se efectueze tratamente la speciile sâmburoase (cais, piersic, cireș, vișin, prun), pentru prevenirea infecțiilor produse de bolile de natură micotică și bacteriană: monilioze, (Monilinia spp.), pătarea roşie a frunzelor de prun (Polystigma rubrum), băşicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans), ciuruirea micotică şi bacteriană a frunzelor (Coryneum b., Xanthomonas spp.), arsură bacteriană (Pseudomonas spp.).

Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător. Respectați cu strictețe normele de lucru cu produsele de protecție a plantelor, pe cele de securitate a muncii, de protecte a albinelor și a animalelor. Citiți și respectați instrucțiunile și informațiile înscrise pe eticheta produselor de protecția plantelor.
Respectați normele cuprinse în Ghidul pentru utilizarea în siguranță a ppp în exploatațiile agricole care poate fi accesat pe site-ul MADR
Pentru agenții de dăunare avertizați, se vor utiliza doar produse de protecția plantelor (ppp) omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecția Plantelor.

 

Superintensiv

După cum se ştie, portaltoii determină dimensiunile tulpinilor, coletului, trunchiului, coroanei şi rădăcinii, precum şi sistemul de ramificaţie, capacitatea de rodire şi momentul intrării pe rod, rezistenţa la boli şi dăunători, mărimea şi calitatea fructului

La specia măr, cele mai căutate soiuri sunt cele din grupa Gala de la care recoltăm în luna august, soiurile Pinova, Golden Delicios Reiders, de la care recoltăm în partea a doua a lunii octombrie numai fructe de consum, sau la soiurile Fuji şi Idared recoltăm pe care le recoltăm în luna noiembrie. 

Pentru specia cireş, cel mai valoros portaltoi este GISELA. 

Cei care intenționează să își înființeze o plantație de par este bine să știe că acest fruct are cerințe de căldură mai mari decât mărul, prunul sau vișinul, reușind să se dezvolte cel mai bine în zone cu temperaturi medii anuale de 9,5 – 11°C.

O livadă superintensivă presupune cultivarea unui număr de pomi cu densitate mai mare, cantitatea recoltei prevalând comparativ cu cea a unei livezi clasice. 

Distanţa dintre rânduri variază între trei şi trei metri jumătate, iar distanţa dintre copaci de la 60 cm la un metru. În livezile superintensive irigarea este obligatorie deoarece pomii au nevoie de un consum permanent de apă şi de substanţe hrănitoare. O condiţie obligatorie este, aşadar, asigurarea sursei de apă, fără de care nu vă recomand să înfiinţaţi o plantaţie superintensivă. Consumul de apă trebuie să fie uniform, zilnic, repartizat chiar pe ore, lucru care se poate realiza numai cu sistemul de irigaţii prin picurare. 

Vă dorim spor superintensiv în tot ceea ce realizați!

MĂR portaltoi – M9 ( 337 ), autonowaka

Soiuri de măr, foarte rezistente la boli ( rapăn, făinare), ideale pentru cei care doresc să obțină mere cu un minimum de tratamente.

Cele mai bune soiuri de măr din zona noastră, care se pot cultiva pentru consumul în stare proaspătă, industrializare sau păstrare pentru sezonul rece. 

La noi găsiți pomi fructiferi certificați, ramificați, cu portaltoi-uri diferite. 

MĂR portaltoi – M9 ( 337 ), autonowaka  : Jonathan, Florina, Golden, Golden Raiders, Red Pinova, Golden Delicios, Fuji, Aztec, Fubrax, Fusion, Starkimson, Granny Smith, Carter, Gala, Reniet de Canada, Opal, Danielete, Stori-Ioni-Red…

Se încadrează fără probleme în categoria „alimentelor-medicament”, căci mărul conține multe substanțe benefice pentru sănătate.
În primul rând fibre, dintre care cea mai importantă e pectina, care are rolul de a coborî tensiunea arterială, nivelul de glucoză din sânge și chiar colesterolul rău. Quercitina este un flavonoid pe care merele în conțin din abundență și despre care se știe că joacă un rol important în prevenirea multor tipuri de cancer de colon, de sân, de plămâni etc. Tot această substanță este responsabilă de neutralizarea efectelor radicalilor liberi, care cauzează îmbătrânirea prematură. Mărul conține şi bor, important pentru sănătatea oaselor şi a bunei funcționări a creierului.

Pomii au început să lucreze. Voi ce faceți?

Plantarea pomilor fructiferi necesită mare atenție. O informare în prealabil, astfel încât fiecare puiet pe care l-ați pus în pământ să se prindă și să devină un pom sănătos și productiv, este mai mult decât necesară.

Pepiniera noastră vă stă la dispoziție cu informații specifice precum și o gama largă de soiuri de pomi fructiferi.

Pentru zona noastră, avem pomi fructiferi ramificați, pe portaltoi-uri diferite, verificate și adaptate.

Prețul este de 8 lei/bucată, iar livrarea se face direct din pepinieră!

MĂR portaltoi – M9 ( 337 ), autonowaka  : Jonathan, Florina, Golden, Golden raiders, Red Pinova, Golden delicios,Fuji, Aztec, Fubrax, Fusion, Starkimson, Granny Smith, Carter, Gala, Reniet de Canada, Opal, Danielete, Stori-Ioni-Red.

PAR portaltoi – gutui, Adams, BA 29, franco): Abate-fetel, Santa Lucia, Decana, Conference, Williams roșu, Williams alb, Carmen, Kaiser, Auriu de Iunie.

Vezi mai multe AICI!

Pregătirea de plantare

Un punct foarte important atunci când plantezi pomi fructiferi este să ții cont de săparea gropilor. Cu cât sunt săpate măcar cu câteva săptămâni înainte, cu atât mai bine.

Pentru a se prinde bine pomul și a avea loc să își dezvolte rădăcinile cum trebuie, aveți nevoie ca gropile să fie mari. Mărimea gropilor este variabilă în funcţie de gradul de mobilizare al terenului, și anume de la 30x30x30cm în teren desfundat, până la 60x60x40cm în teren nedesfundat. Când se sapă groapa, pământul de la suprafață se pune într-o parte a gropii, iar cel de la fund în cealaltă.

Trebuie să țineți cont că pentru a avea pomi buni de plantat aceștia au nevoie să fie fasonați la rădăcină. Așadar, se înlătură părțile vătămate sau se netezesc rădăcinile fiecărui pom în parte cu 3-4 cm. Rădăcinile foarte subțiri, mai subțiri de 3 mm adică se scurtează la 7-8 cm, se suprimă de la bază dacă sunt uscate la plantare.

Este indicat ca materialul săditor să fie procurat din pepiniere, recunoscute oficial şi controlate, care garantează autenticitatea, calitatea şi sănătatea pomului.

Fasonarea nu ajută neapărat la scurtarea rădăcinii, cât la păstrarea pomilor cât mai sănătoși și bogați. Dacă achiziționați pomi fructiferi prin curier, aceștia trebuie să stea cu rădăcinile în apă cam 1-2 ore pentru rehidratare.

Trebuie să știți că perioada de plantare din primăvara este atunci când pământul nu este acoperit de zăpadă, nu este înghețat și temperaturile sunt de cel puțin 2-3 grade Celsius.

Pomii nu trebuie să fie plantați prea adânc, caz în care aceștia cresc greu, nu se dezvoltă cum trebuie lăstarii, ci apar niște rozete mici de frunze. Dacă sunt plantați mai la suprafață se riscă uscarea lor în condiții de secetă.

Distanțele optime de plantare sunt de 3,5 – 4,5 m minim între rânduri și între pomi pe rând pentru a asigura spațiul de lumină necesar. Pentru nuci sunt necesari 8 m, de exemplu, distanțe de plantare. Nu se recomandă plantarea în văi înguste, cu curenți de aer puternici, în zone cu înghețuri târzii de primăvară frecvente. De asemenea se recomandă folosirea a cel puțin 2-3 soiuri din aceeași specie pentru o mai bună polenizare chiar dacă s-au creat soiuri auto-compatibile.

Tăierile după plantare:
– ramurile mai slabe se lasă mai scurte iar cele mai viguroase, mai lungi. Ramurile rănite, bolnave, încrucișate sau crescute în interior se elimină de la inel. Tăierile se fac de la inel sau la mugurii cu orientare spre exterior.

Nu se lasă cioturi deasupra mugurelui sau în punctul de ramificare.

Spor la lucru!